Ponte Palazzo

De Ponte Palazzo is een fiets- en voetgangersverbinding die het Paleiskwartier en de oude binnenstad van Den Bosch met elkaar verbindt. De door Benthem Crouwel Architects ontworpen brug is 10 meter breed en 250 meter lang. Op deze prestigieuze brug bevindt zich een verhoogd park.

Functionele verbinding
Het gebied ten westen van het spoor en het centrum van Den Bosch is herontwikkeld tot het Paleis-kwartier, een wijk met onder andere woningen, een ziekenhuis en kantoren. Het gebied wordt vanuit het centrum voornamelijk ontsloten door het treinstation en de verkeerstunnel ten noorden van het station. De Ponte Palazzo fungeert als zuidelijke verbinding tussen het centrum en het Paleiskwartier.

Continuering van het groen
Behalve een functionele verbinding is de Ponte Palazzo ook een continuering van het groen van de stad. De brug is een verhoogde laan die de parkachtige omgeving van de Dieze bij het centrum verbindt met de vijvers in het Paleiskwartier. Vanaf de Ponte Palazzo is er een prachtig uitzicht over de Gement, het graslandschap dat in de Tachtigjarige Oorlog als inundatiegebied werd gebruikt.

Bijzondere brug
Niet alleen het feit dat het een ‘park op poten’ is, maar ook het gebruik van bijzondere materialen en keuzes in installaties maakt dat de brug niet alleen een oversteekplaats is maar ook een bijzondere plek is om te verblijven. De brug is onder andere uniek door de toepassing van vloeractivering in het brugdek zodat de vloer in de winter vorstvrij is en de diagonale liften voor fietsers en mindervaliden. Het gebruik van diagonale liften in deze toepassing is uniek in Europa.

Aantrekkelijke toegang
De van weervast staal gemaakte brug heeft twee opgangen met groen, trappen, fietsgoten en diago-nale liften. Hierdoor loopt het park door in de omgeving en heeft de brug een aantrekkelijke en uitno-digende toegang. Op de Ponte Palazzo bevinden zich zigzaggende wandelpaden, zitbanken en groen in de vorm van bomen en struiken en grassen. De toepassing van bomen en planten op het brugdek is volgens een ontwerp van de Nederlandse groenarchitect Piet Oudolf.